Smink för känsliga ögon

Röda ögon, torra ögon, rinnande ögon - ögonbesvär är vanligt förekommande och framförallt riktigt irriterande. Om du lider av känsliga ögon och samtidigt vill ägna dig åt makeup har vi listat en hel del tips som kan vara till stor nytta!

Känsliga ögon? Skonsamt smink

Ögonbesvär kan bero på olika orsaker. Allergier, torrt klimat, läkemedelspreparat och hormoner är några få av dem. Den som lider av känsliga ögon behöver kika extra noga på vad produkter avsedda för ansiktet innehåller. Parfymer, eteriska oljor, alkohol och starka konserveringsmedel bör undvikas då de irriterar och kan förvärra hud och ögonbesvär.

Det bästa tipset till dig som vill sminka ögonen trots känslighet är att hitta rätt ögonmakeup! Leta efter smink och hudvård som är snäll mot huden, utan ovanstående ämnen. Mineralsmink är mildare och skonsammare för både huden och ögonen. IDUN Minerals och bareMinerals är två sminkmärken som fått bra recensioner för deras mineralbaserade smink.

Ett bra tips till dig med känsliga ögon är att alltid återfukta huden runt ögonen, innan applicering av annat smink påbörjas. Detta förebygger ett torrt och kakigt resultat, vilket många gärna undviker. Se även till att dina tillbehör som sminkborstar och penslar är tvättade med en skonsam tvätt.

Bra mascara för känsliga ögon

Rinnande ögon kan vara orsaken till att din mascara inte alls håller som förväntat. Rinnande ögon och mascara är därför ingen bra kombination. Vattenfasta mascaror är därför ett bättre val för dig isåfall.

Mascaror som är förlängande eller uppbyggande har en tendens att irritera ögat och bör därför undvikas. En bra mascara för dig med känsliga ögon blir därför en vattenfast mineralbaserad mascara. Här finns ett antal förslag på mascaror som passar för dig med känsliga ögon.

 • Lancôme Definicils Mascara N°01 Black - 6 ml

  Lancôme Definicils Mascara N°01 Black - 6 ml
  6 ml, Definicils Mascara från Lancôme ger dig naturligt långa fransar och är helt fri från parfym. Definicils Mascara passar bra för dig med känsliga ögon och kontaktlinser samt dig med tunna och raka fransar.
 • Max Factor 2000 Calorie Mascara N°01 Black Waterproof

  Max Factor 2000 Calorie Mascara N°01 Black Waterproof
  Tredubbla volymen på dina ögonfransar med denna ultravolymgivande mascara! Dess kroppsbyggande formula gör även de tunnaste fransarna tjocka och ger dem upp till 300% volym direkt, utan behov av primer. Den första appliceringen står emot beröring och kladdar inte. Kan tvättas bort med en ögonmakeup-remover, så även de med känsliga ögon eller de som använder kontaktlinser kan njuta av denna mascara.
 • Clinique Lash Power Mascara Black Onyx - 6 ml

  Clinique Lash Power Mascara Black Onyx - 6 ml
  6 ml, Mascara som håller länge. Upp till 24 timmar utan att smula eller flyta ut. Med en enkel applicering så klarar dina fransar sig igenom regn, svett, fukt och tårar utan bekymmer. Ändå kan den enkelt sköljas av med 39 graders varmt vatten. Den unika borsten ger långa, vackra fransar och förlänger även de allra minsta fransstråna. Testad av ögonläkare. Börja vid franskanten och vicka sedan borsten från sida till sida tills du når ut till franstopparna. Upprepa om du önskar en intensivare look. Håll borsten vertikalt när du applicerar på de under fransarna. Dra inte borsten in och ut ur behållaren eftersom luft då kan komma in som gör att mascaran torkar. Låt mascaran torka mellan appliceringarna - så undviker du att den klumpar sig. Tas bort med din ögonmakeupborttagning från Clinique.
 • Clinique High Impact Mascara Black/Brown - 7 ml

  Clinique High Impact Mascara Black/Brown - 7 ml
  7 ml, Mascara som ger maximal volym och längd samt separerar fransarna utan att kleta. Passar även känsliga ögon och dem som använder kontaktlinser. Testad av ögonläkare.

Ögonskuggor för känsliga ögon

En krämig ögonskugga föredras av många med känsliga ögon då ögonskuggor i puderform kan ha en uttorkande effekt. Glitter och skimmer bör undvikas då det kan irritera ögat extra mycket. Här har du tips på ögonskuggor du kan prova.

 • Collistar Impeccable Refill Compact Eyeshadow 120 Brunette Matte

  Collistar Impeccable Refill Compact Eyeshadow 120 Brunette Matte
  Impeccable Compact Eyeshadow finns i 16 briljanta färger i matt, frost- och satinfinish, med omedelbar färgfrisättning som varar i upp till 8 timmar. Den innovativa formulan innehåller Suberlift, ett komplex av växtextrakt med utslätande och lyftande effekt, och återfuktande vitamin E. Dermatologiskt och oftalmologiskt testad för känsliga ögon och kontaktlinsbärare. Nickeltestad*. Refill till originalförpackning. *Nickel - Återfuktande - Lyftande effekt- Högpigmenterad- Långvarigt resultat - Lätt, sensorisk texturApplicera ögonskuggan på ögonlocken med den medföljande applikatorn.Blanda vid globlinjen för en mer intensiv effekt.Idealisk för highlighting.Passar alla ögonfärger.2 gCollistar Impeccable Refill Compact Eyeshadow 120 Brunette Matte
 • EMITÉ MAKE UP Micronized Eye Shadow Cloc

  EMITÉ MAKE UP Micronized Eye Shadow Cloc
  Micronized Eye Shadow ger ögonlocken en sammetslen känsla med fin lyster. Ögonskuggan är lättarbetad och högpigmenterad vilket förenklar applicering. Micronized Eye Shadows innehåll är noga utvalt för att också passa känsliga ögon, personer som bär kontaktlinser eller är nickel-allergiska. Dess skonsamma formula är helt fri från olja, nickel, metall, parabener och parfym. Micronized Eye Shadow finns både i matta nyanser och med skimmer. Produkten kan användas både fuktig och torr.NickelfriParaben och parfymfri Cruelty Free100% Vegan2gEMITÉ MAKE UP Micronized Eye Shadow Cloc
 • Clinique All About Shadow Single Foxier

  Clinique All About Shadow Single Foxier
  Silkesmjuka och hållbara ögonskuggor som ger en intensiv och påbyggbar färg. Jämn, krämig applicering. Perfekt även till känsliga ögon och kontaktlinsbärare. Testad av ögonläkare.2,2 gClinique All About Shadow Single Foxier
 • Sisley Les Phyto-Ombres 30 Silky Sky

  Sisley Les Phyto-Ombres 30 Silky Sky
  Les phyto-ombres är enfärgade ögonskuggor som finns i 20 intensiva och förföriska nyanser med vacker lyster.5 olika finish: matt, silkeslen, metallisk, glittrande och sprudlande, för att ljusa upp ögonen och skapa en 3D-effekt som är unik för Sisley. Den ultrasensoriska konsistensen smälter på huden och lämnar en ultrafin utjämnande film på hudytan. Produkten är berikad med naturligt framställda extrakt som ger mjukhet och komfort till den känsliga huden på ögonlocken. Toleranstestad under kontroll av ögon- och hudläkare. Lämplig för personer med känsliga ögon eller som bär kontaktlinser.Användning:Applicera med svampapplikatorn som finns i fodralet, Sisleys ögonskuggeborstar eller till och med fingertoppen.Les phyto-ombres är otroligt enkel att applicera och kan byggas upp, tonas ut och intensifieras hur mycket du vill.- Som bas för att jämna ut ögonlocket- Som enda färg på ögonlocket för att skapa djup i blicken- Längs franslinjen för en modern eyeliner-effekt- Under ögonbrynsbågen eller i det inre hörnet för att ljusa upp området runt ögonen1,5 gSisley Les Phyto-Ombres 30 Silky Sky