Smink för känsliga ögon

Röda ögon, torra ögon, rinnande ögon - ögonbesvär är vanligt förekommande och framförallt riktigt irriterande. Om du lider av känsliga ögon och samtidigt vill ägna dig åt makeup har vi listat en hel del tips som kan vara till stor nytta!

Känsliga ögon? Skonsamt smink

Ögonbesvär kan bero på olika orsaker. Allergier, torrt klimat, läkemedelspreparat och hormoner är några få av dem. Den som lider av känsliga ögon behöver kika extra noga på vad produkter avsedda för ansiktet innehåller. Parfymer, eteriska oljor, alkohol och starka konserveringsmedel bör undvikas då de irriterar och kan förvärra hud och ögonbesvär.

Det bästa tipset till dig som vill sminka ögonen trots känslighet är att hitta rätt ögonmakeup! Leta efter smink och hudvård som är snäll mot huden, utan ovanstående ämnen. Mineralsmink är mildare och skonsammare för både huden och ögonen. IDUN Minerals och bareMinerals är två sminkmärken som fått bra recensioner för deras mineralbaserade smink.

Ett bra tips till dig med känsliga ögon är att alltid återfukta huden runt ögonen, innan applicering av annat smink påbörjas. Detta förebygger ett torrt och kakigt resultat, vilket många gärna undviker. Se även till att dina tillbehör som sminkborstar och penslar är tvättade med en skonsam tvätt.

Bra mascara för känsliga ögon

Rinnande ögon kan vara orsaken till att din mascara inte alls håller som förväntat. Rinnande ögon och mascara är därför ingen bra kombination. Vattenfasta mascaror är därför ett bättre val för dig isåfall.

Mascaror som är förlängande eller uppbyggande har en tendens att irritera ögat och bör därför undvikas. En bra mascara för dig med känsliga ögon blir därför en vattenfast mineralbaserad mascara. Här finns ett antal förslag på mascaror som passar för dig med känsliga ögon.

 • Lancôme Définicils Length Mascara, 6 ml Lancôme Mascara

  Lancôme Définicils Length Mascara, 6 ml Lancôme Mascara
  6 ml, Definicils Mascara från Lancôme ger dig naturligt långa fransar och är helt fri från parfym. Definicils Mascara passar bra för dig med känsliga ögon och kontaktlinser samt dig med tunna och raka fransar.
 • Max Factor 2000 Calorie Waterproof Volume Mascara, Max Factor Mascara

  Max Factor 2000 Calorie Waterproof Volume Mascara, Max Factor Mascara
  Tredubbla volymen på dina ögonfransar med denna ultravolymgivande mascara! Dess kroppsbyggande formula gör även de tunnaste fransarna tjocka och ger dem upp till 300% volym direkt, utan behov av primer. Den första appliceringen står emot beröring och kladdar inte. Kan tvättas bort med en ögonmakeup-remover, så även de med känsliga ögon eller de som använder kontaktlinser kan njuta av denna mascara.
 • Clinique Lash Power Mascara, 6 ml Clinique Mascara

  Clinique Lash Power Mascara, 6 ml Clinique Mascara
  6 ml, Lash Power Mascara är fuktsäker i upp till 24 timmar och klarar både fuktighet och tårar. Avlägsnas lätt med varmt vatten. Borsten ger vackert långa fransar, och ger längd till de allra kortaste av fransar.- Oftalmologiskt testad- 6 ml
 • Clinique High Impact Mascara, 7 ml Clinique Mascara

  Clinique High Impact Mascara, 7 ml Clinique Mascara
  7 ml, Skapar omedelbart volym och längd för dramatisk look. Ger fransarna längd, utan att rycka, slita eller dra. Den rena och djupa färgen förstärker intensiteten i blicken. Ger en kladd- och smulfri hållbarhet i upp till 12 timmar. Lämplig för känsliga ögon och kontaktlinsbärare.

Ögonskuggor för känsliga ögon

En krämig ögonskugga föredras av många med känsliga ögon då ögonskuggor i puderform kan ha en uttorkande effekt. Glitter och skimmer bör undvikas då det kan irritera ögat extra mycket. Här har du tips på ögonskuggor du kan prova.

 • Collistar Impeccable Refill Compact Eyeshadow 120 Brunette Matte

  Collistar Impeccable Refill Compact Eyeshadow 120 Brunette Matte
  Impeccable Compact Eyeshadow finns i 16 briljanta färger i matt, frost- och satinfinish, med omedelbar färgfrisättning som varar i upp till 8 timmar. Den innovativa formulan innehåller Suberlift, ett komplex av växtextrakt med utslätande och lyftande effekt, och återfuktande vitamin E. Dermatologiskt och oftalmologiskt testad för känsliga ögon och kontaktlinsbärare. Nickeltestad*. Refill till originalförpackning. *Nickel - Återfuktande - Lyftande effekt- Högpigmenterad- Långvarigt resultat - Lätt, sensorisk texturApplicera ögonskuggan på ögonlocken med den medföljande applikatorn.Blanda vid globlinjen för en mer intensiv effekt.Idealisk för highlighting.Passar alla ögonfärger.2 gCollistar Impeccable Refill Compact Eyeshadow 120 Brunette Matte
 • IDUN Minerals Palette, 4 g IDUN Minerals Ögonskugga

  IDUN Minerals Palette, 4 g IDUN Minerals Ögonskugga
  4 g, IDUN Minerals ögonskuggor innehåller högrenade mineralpigment och ger intensiv färg i både skimrade och matt finish. Texturen är sammetslen och enkel att arbeta med. Passar även för personer med känslig hy eller känsliga ögon.
 • EMITÉ MAKE UP Micronized Eye Shadow Cloc

  EMITÉ MAKE UP Micronized Eye Shadow Cloc
  Micronized Eye Shadow ger ögonlocken en sammetslen känsla med fin lyster. Ögonskuggan är lättarbetad och högpigmenterad vilket förenklar applicering. Micronized Eye Shadows innehåll är noga utvalt för att också passa känsliga ögon, personer som bär kontaktlinser eller är nickel-allergiska. Dess skonsamma formula är helt fri från olja, nickel, metall, parabener och parfym. Micronized Eye Shadow finns både i matta nyanser och med skimmer. Produkten kan användas både fuktig och torr.NickelfriParaben och parfymfri Cruelty Free100% Vegan2gEMITÉ MAKE UP Micronized Eye Shadow Cloc
 • Eyeshadow Glimmer

  Eyeshadow Glimmer
  En skimrande ögonskugga i pulverform, bestående av naturliga mineraler. Skuggorna får en mjukt krämig konsistens vid applicering och blandar sig fantastiskt med andra nyanser vilket gör det väldigt lätt att få till ett professionellt resultat. Alla Glimmers är ljusreflekterande, vilket ger extra skimmer, och de kan blandas för att få fram nya nyanser. De går även att lägga ovanpå andra skuggor för ett mer skimrande resultat samt kan användas torra eller blandas med vatten för en metallisk effekt. . Idealisk för personer med kontaktlinser och/eller känsliga ögon.