Smink för rosacea

Vad är Rosacea?

Omkring 10 procent av den vuxna befolkningen drabbas av den inflammatoriska hudsjukdomen rosacea, även kallat för vuxenakne. Orsaken till sjukdomen är okänd, men den går att behandlas med anpassad hudvård eller läkemedel.

Rosacea förekommer i de centrala delarna av ansiktet och visar symtom som rodnad, irritation, knottror och varblåsor. Symtom som irriterade ögon, stickningar och en ovan varm känsla i huden är också förekommande.

För att själv minska besvären finns det flera saker att tänka på. Rosacea orsakar att huden blir extra känslig och att blodvallningar (flush) förekommer. Dessa blodvallningar triggas extra av bland annat direkt kontakt med solen, stark mat, alkohol, parfymerade produkter och stress. Även kyla, blåst och kortisonpreparat förvärrar besvären.

Smink och hudvård till dig med rosacea

Ett bra tips till dig som lider av rosacea och samtidigt vill ägna dig åt makeup är att använda smink som är skonsam för huden. Undvik parfymerade produkter, produkter som innehåller alkohol och även starka tvålar.

Milda produkter det bästa valet för irriterad hud. Mineralsmink är därför ett superbra alternativ för dig som lider av rosacea. Det finns skonsamt smink. IDUN Minerals är ett helt mineralbaserat sminkmärke som säljer vårdande produkter.

Mineralbaserat smink innehåller endast mineraler, vilket är bra för huden då sminket jobbar med huden och inte mot den. Inga kemikalier, parfymer eller onaturliga färgämnen tillåts. Mineralsmink har därför en liten risk till att orsaka klåda, allergiska reaktioner, irritation eller andra hudbesvär. bareMinerals är ett annat mycket populärt varumärke som endast säljer mineralsmink.

Det är viktigt att skydda huden från solen. Börja därför din sminkrutin med att smörja in hela ansiktet med solskyddsfaktor, gärna SPF 30-50. Ett bra tips är att använda en fuktgivande dagkräm, utan parfym, som samtidigt innehåller solskydd, det ger huden en bra bas för ditt smink.

Foundations som täcker rosaceautslag

Om du föredrar att lägga en sminkbas bestående av produkter som foundation, concealer och puder, finns det många bra tips för att få sminket att se så bra ut som möjligt.

För det första, återfukta huden! All hud behöver återfuktning, även hud som lider av rosacea. Undvik att din foundation ser torr och kakig ut. Leta efter en foundation som passar din hudtyp, till exempel en flytande foundation eller en puderfoundation.

Många som har röd hud vill gärna ha en bra täckförmåga på sin foundation. Den som vill täcka sin rodnad kan ha bra användning av att känna till funktionen av kontrastfärger.

Grönt och gult är kontrastfärger till rött, vilket innebär att gula och gröna toner kommer att täcka rodnader bäst. Välj därför en foundation med en gulare underton, eller använd en primer med en grönare underton för absolut högsta täckning av rodnad.

Till dig som föredrar en lättare täckning finns snälla CC-creams, som vårdar huden och samtidigt ger en liten täckning.

 • Complexion Rescue Tinted Moisturizer SPF 30, 35 ml bareMinerals Foundation

  Complexion Rescue Tinted Moisturizer SPF 30, 35 ml bareMinerals Foundation
  35 ml, Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream är en unik form av makeup. Det är en kombination av de bästa egenskaperna från en foundation, en färgad dagcream och en BB/CC-cream.Den är rikt återfuktande, lätt färgad och ger lätt till medel täckning med fin naturlig lyster. Dessutom har den högt fysikaliskt solskydd SPF 30 UVA/UVB. Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream är berikad med marina fuktgivare och mineralelektrolyter och ökar fuktnivån i huden med 215% efter en vecka och med 287% efter fyra veckor. Dessutom upplevde 100% en förbättrad hudstruktur efter bara en vecka.* Dermatologiskt- och allergitestad. Ej portilltäppande.*baserat på en oberoende amerikansk studie med 62 deltagare.Nyansbeskrivning: Medium hud med varm tonAnvändning:Applicera Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream med rengjorda fingrar eller med förslagsvis Smoothing Face Brush. (Produkten ger rikligt med fukt, varför det ibland inte behövs annan fuktighetskräm innan, men om du vill kan du till exempel applicera ditt favoritserum innan).Ta en mindre mängd produkt på fingertoppen och fördela ut över ansiktet. Massera sedan in produkten med händerna. Önskar du instället använda en borste, välj en med syntetstån, till exempel Smoothing Face Brush. Med borste får du ett något mer täckande resultat än med applicering med fingrarna, dessutom uppnår man en fin air-brushed effekt.
 • Complexion Rescue Tinted Moisturizer SPF 30, 35 ml bareMinerals Foundation

  Complexion Rescue Tinted Moisturizer SPF 30, 35 ml bareMinerals Foundation
  35 ml, Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream är en unik form av makeup. Det är en kombination av de bästa egenskaperna från en foundation, en färgad dagcream och en BB/CC-cream.Den är rikt återfuktande, lätt färgad och ger lätt till medel täckning med fin naturlig lyster. Dessutom har den högt fysikaliskt solskydd SPF 30 UVA/UVB. Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream är berikad med marina fuktgivare och mineralelektrolyter och ökar fuktnivån i huden med 215% efter en vecka och med 287% efter fyra veckor. Dessutom upplevde 100% en förbättrad hudstruktur efter bara en vecka.* Dermatologiskt- och allergitestad. Ej portilltäppande.*baserat på en oberoende amerikansk studie med 62 deltagare.Nyansbeskrivning: Medium till lätt mörk hud med varm tonAnvändning:Applicera Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream med rengjorda fingrar eller med förslagsvis Smoothing Face Brush. (Produkten ger rikligt med fukt, varför det ibland inte behövs annan fuktighetskräm innan, men om du vill kan du till exempel applicera ditt favoritserum innan).Ta en mindre mängd produkt på fingertoppen och fördela ut över ansiktet. Massera sedan in produkten med händerna. Önskar du instället använda en borste, välj en med syntetstån, till exempel Smoothing Face Brush. Med borste får du ett något mer täckande resultat än med applicering med fingrarna, dessutom uppnår man en fin air-brushed effekt.
 • bareMinerals Complexion Rescue Hydrating Foundation Stick SPF 25, 10 g bareMinerals Foundation

  bareMinerals Complexion Rescue Hydrating Foundation Stick SPF 25, 10 g bareMinerals Foundation
  10 g, Glöm allt du vet om foundation stick! Vi är glada att kunna presentera den första rena, vattenbaserade, flytande foundation i ett stick. Den veganska formulan kombinerar de återfuktande fördelarna från din färgade dagkräm med medium till byggbar täckning - i ett praktiskt format som lätt tas med under dagen. Den mjuka lättviktiga formulan är enkel att tona ut och smälter på huden för ett naturligt resultat med fin lyster, som håller hela dagen utan att bli kakig.Det multifunktionella sticket kan användas som foundation, concealer, contouring och för touch-ups under dagen. Complexion Rescue Hydrating Foundation Stick innehåller över 30% återfuktande mineralrikt vatten och passar alla hudtyper och är även ett perfekt val för torr hud.Dermatologiskt- och allergitestad. Ej portilltäppande.Nyansbeskrivning: Mörk till djupt mörk hud med neutral till kall tonAnvändning:För medium täckning svep foundationsticket en eller två gånger på kinder, panna, näsa och haka.Tona din foundation med fingrarna genom att med cirkulerande eller klappande rörelser jobba från ansiktets mitt och utåt. För högre täckning, svep tre eller fyra gånger på önskade områden. Använd sen Smoothing Face Brush för att jobba in produkten med små, cirkulerande rörelser eller alternativt Dual-Sided Silicone Blender för optimal applikation – silikonsidan hjälper dig att dutta ut och bygga täckning medan svampsidan ger dig en mjuk sammetsfinish.
 • IDUN Norrsken Pure Mineral Illuminating Foundation, 30 ml IDUN Minerals Foundation

  IDUN Norrsken Pure Mineral Illuminating Foundation, 30 ml IDUN Minerals Foundation
  30 ml, NORRSKEN - Pure Mineral Illuminating Foundation är utvecklad med målet att Du ska få en så ren flytande foundation som möjligt.Norrsken innehåller högrenade mineralpigment och noga utvalda ingredienser som vårdar och stärker huden. Den är berikad med antioxidanten vitamin E samt nordisk lingonfröolja som återfuktar, skyddar och ger naturlig lyster.Norrsken är helt fri från konserveringsmedel, silikoner, talk och parfym, nanopartiklar och bismuth.Norrsken foundation ger en naturlig lyster och en viktlös känsla redan vid applicering. Täckningsgraden går att bygga gradvis beroende på önskat resultat.100% vegansk.Applicera med fördel Norrsken med IDUN Minerals Liquid foundation brush för felfri applicering.

Tips kring rouge, läppstift och ögonsmink

Andra bra tips att ta del av är att exempelvis använda rouge som har en mer persikofärgad nyans, för att undvika att intrycket av rodnad förvärras. Detta gäller även läppstift och läppglans. Ögonprodukter som exempelvis mascara finns också bland alla mineralbaserade produkter och fungerar bra.

Hoppas att denna guide har varit till hjälp!